Saddam är nykär i Berlin

posted in: Okategoriserade | 1

2014-06-28 02.26.11

Under en sen vända i Berlins nattliv dyker han oväntat upp, Saddam. Han hänger i jätteformat mittemot baren på klubben Bassy på Schönhauser allé. Jag blir väldigt glad av att se honom. Inte alls för att bilden skulle ha något provokativt över sig, tvärtom. Bilder på diktatorer, som Mao, producerade i väst i ironiskt-provokativt syfte, har jag aldrig tyckt varit lyckade skämt.

Men denna bild på Saddam får mig rentav att bli lite varm i hjärtat. Det är hans uttryck som är den givna anledningen till att bilden hänger där den hänger. Det är en ung Saddam som ser blyg och sårbar ut, han småler, nästan förläget. Det tycks finnas lätta lövverk i bakgrunden, kanske fåglar som sjunger. För mig är det omöjligt att inte tänka mig Saddam som nykär i detta ögonblick. Föreställningen att det en gång funnits kärlek i Saddams liv, en sårbar och ömsint kärlek, gör att bilden blir svår att glömma.

Bassy? En av de äldre klubbarna i Berlin utan större åthävor och utanför alla trender. De har ett strikt förbud mot musik inspelad efter 1969, vilket låter som en bra idé i mina öron. Inte desto mindre hade denna kväll ett 70-talssoul-tema och en DJ som imponerande nog faktiskt spelade Robert Moores Everything is gonna be alright.

One Response

  1. Sometimes, you have to express what individuals don’t want to believe about. I respect you for that.

Leave a Reply