Vackra fula Berlin

posted in: Okategoriserade | 0

DSC_9301

Solen skiner i Berlin. Vad synd. Det hade lika gärna fått regna för min del. Ett rejält oväder hade inte heller varit fel. Berlin blir bara snyggare av sådant. Av alla världens städer är Berlin den mest väderoberoende. I Berlin finns inga dåliga väder. Bara miljöer som gör sig lika bra i sol som i snöstorm, sjudagarsregn och dimma.

Berlin är inte bildskönt i traditionell mening. Nästan halva stadskärnan försvann under kriget och staden har egentligen inte hämtat sig än. Denna katastrofala och unika historia har Berlin förvandlat till sin stolthet. Det slitna, såriga, oreparerade och trista har förädlats till officiell estetisk norm. Ta ett vykort ur en vykortssnurra på en Berlingata. Chansen att det föreställer något som de flesta städer skulle vilja dölja, som graffiti på en före detta industribyggnad, är stor. Även nyöppnade lyxrestauranger i Berlin ser ofta lagom förfallna ut med den rätta och till synes improviserade man-tar-vad-man-har-känslan som utmärker så mycket av Berlins estetiska identitet. Fult och snyggt flyter in i varandra och nya konstellationer mellan begreppen uppstår hela tiden.

Berlin äger därför sin egen skönhet och bryr sig inte om att delta i världsstädernas catwalk. Något jag tänker på medan jag njuter av att vandra längs Nürnbergerstrasse i ett ljuvligt pissväder.

Leave a Reply