French Village, Dubai

posted in: Okategoriserade | 0

Typiskt Dubai. Det är vad jag tänker när jag mest av en slump råkar gå i in i en fransk medeltida by när jag försöker hitta ut från Dubai Legoland.

Byn ser verkligen ut att vara gammal och öppnade för två månader sedan. Som vanligt vad gäller Dubai har inga kostnader sparats. French Village är en i det närmaste exakt reproduktion av en riktig fransk by man kopierat och klistrat in ute i öknen, kullersten för kullersten, komplett med en konstgjord flod till.

I Dubai, där få byggnader är äldre än tio år, är det historiska Europa exotiskt. I gränderna hänger gaslyktor i gjutjärn som varsamt slipats för att se gamla ut. Klassisk musik spelas ur dolda högtalare. Alltihop är förstås ett förklätt köpcenter där alla hus med spruckna fönsterluckor döljer luftkonditionerade och lysrörsupplysta parfymboutiquer, Starbucks och McDonalds.

Jag försöker ta reda på namnet på originalbyn. Den pakistanske expediten inne på souvenirbutiken I love Dubai skakar på huvudet.

– De sa det på informationsmötet inför invigningen, men jag kommer inte ihåg just nu.

Jag följer den konstgjorda floden och förirrar mig snart in i Irish Village. På en pub som skulle ha varit den största i Dublin om den legat där, välkomnas jag av filippinska bartendrar som säger Hi there med inövad irländsk accent. Pubens träpaneler kommer stilmässigt från 1800-talet, men här har man glömt att sandpappra dem. De ser störande nygjorda ut.

Som vanligt byggs det överallt i Dubai med en oerhörd frenesi. Man måste bli klar till Världsutställningen 2020 då man räknar med 25 miljoner besökare. Bland annat håller man på att smälla upp The Museum of the Future, en byggnad som ser ut som en jättebagel av silver stående på högkant.

Leave a Reply