En stad av ljus

posted in: Okategoriserade | 0

I början av januari besökte jag LUX-festivalen i Helsingfors. Det är en festival för ljuskonst som arrangerades för nionde året i rad i den finländska huvudstaden.

LUX har ett unikt genomslag. I festivalområdet mellan Salutorget och stadsdelen Kronohagen uppstod rena folkvandringen till de femton konstverken. Enligt arrangörerna såg över 500 000 människor LUX i år. Helt enkelt makalöst med tanke på att det bor 599 676 personer i Helsingfors enligt en officiell uppskattning. Att säga att hela stan var här är med andra ord ingen särskilt stor överdrift. Vilken annan konsthändelse i en europeisk huvudstad samlar bokstavligen 80-90 % av hela sin befolkning?

Parallellt med den stora välbesökta LUX visades fler ljuskonstverk inomhus på LUX IN i Kabelfabriken, ett stort kulturcentrum i en gammal fabrik i västra delen av innerstaden. På LUX IN var verken mindre och givetvis anpassade för inomhus-formatet. Men inte mindre intressanta och väl värda att besöka.

 

Leave a Reply