Favoritställe: Las Perlas, Panama

posted in: Okategoriserade | 1

LasPerlas01

Ögruppen Las Perlas består av tvåhundra öar och ligger utanför Panamas Stilla Havskust. Alla öar utom tio är obebodda. Trots att de inte är särskilt omskrivna känner många amerikaner och holländare igen bilden ovan: det var på den obebodda ön Mogo Mogo man spelade in en säsong av ”Survivor” ( den amerikanska motsvarigheten till Expedition Robinson ) samt den holländska tv-serien ”Adam Zkt. Eva” (Adam söker Eva).

Namnet Las Perlas härstammar från öarnas rika pärlfyndigheter. Spanjorerna anlände hit redan 1517, ledda av ett rykte om att indianerna som bodde på öarna handlade med pärlor. Mycket riktigt, det gjorde de. Deras hövdning Dites välkomnade den spanske kommendanten Morales med en jättekorg stora pärlor. Morales tackade och tog emot – med ett hånleende. Inom loppet av två år hade spanjorerna utrotat samtliga indianer på öarna. För att få upp pärlorna ur vattnet förde spanjorerna dit afrikanska slavar, vars ättlingar lever kvar än idag på Las Perlas. Samtidigt som pärlfisket fortsätter att vara en viktig inkomstkälla.

Besökare av öarna har i stort sett två alternativ: öarna Isla Contadora och San José. Isla Contadora är ett speciellt ställe. Ön ger intrycket av att vara tecknad, eftersom alla dess stränder, små hotell och prydliga vägar precis får plats bredvid varandra, som i en illustration i en barnbok.

De smala nyasfalterade vägarna verkar tillhöra en körskola för barn. Vilket de i princip är. Eftersom golfbilar är enda fordon på ön ser man flera av turistfamiljernas unga tonåringar göra sina första övningskörningar här. Golfbilarna har stötfångare av gummi och är mycket krockvänliga, kan undertecknad intyga.

LasPerlas11

Fullspäckade Isla Contadora får till och med rum med en nudiststrand på sitt begränsade utrymme, Playa Suecas (Svenskornas strand). Enligt obekräftade uppgifter från en bartender kommer namnet från att Julio Iglesias en gång var här med sin svenska flickvän och att paret badade nakna på stranden.

Om någon någonsin undrat över var Shahen av Iran tog vägen efter den iranska revolutionen är svaret Isla Contadora. Villan där han bodde är en av öns största.

Hursomhelst är höjdpunkten kanske inte trevliga Isla Contadora självt utan de båtutflykter man kan göra härifrån till de underbara obebodda öarna runtomkring, bland annat till Mogo mogo. För att naturen är så orörd och för att sikten i vattnet när man snorklar så klar.

 

LasPerlas15

San José är en helt annan historia. Det är en jätteö utan bofasta människor, men med 37 stränder och 7 vattenfall. Och 1 hotell; Hacienda del Mar.

På San José finns en hel del armbågsutrymme. Att bo på Hacienda del Mar är som att vara med i ett naturprogram i direktsändning. Tidiga morgnar studsade kolibrier runt bland trädens blommor utanför min bungalow. Till frukosten uppe i huvudbyggnaden vande jag mig vid hur ett femtontal stora Ara-papegojor svepte förbi i flock med de apelsingula undersidorna av deras grönblå vingar synliga. Efteråt var det dags att välja dagens strand. Oftast paddlade jag dit med hotellets kajak och hade med mig matsäck och snorkelutrustning.

 

LasPerlas03B

LasPerlas09

 

One Response

  1. Per-Erik Cassel

    Tag genast dit mej!

Leave a Reply