Den lilla räkan från ön

posted in: Okategoriserade | 0

Camarón de la Isla

De barer jag besökte under mina tre månader i Andalusien var alla lite olika. Förutom den vanliga möjligheten att köpa öl, vin och kaffe hade de egentligen bara ett gemensamt: någonstans i baren fanns en bild, liten eller stor, på José Monge Cruz, betydligt mer känd som Camarón de la Isla. (På svenska betyder hans smeknamn ungefär ”den lilla räkan från ön”).

Camarón var den mest älskade av alla moderna flamenco-sångare och sedan hans förtidiga död för snart 25 år sedan har hans gestalt bara växt till att idag bli något som påminner om en halvgud.

Även om Camarón var en av de som förnyade flamencon på tidigt 70-tal genom att tillföra instrument som elbas och elpiano har andalusiernas dyrkan av honom mer att göra med hans rena sånginsatser. Många menar att hans sätt att sjunga cante jondo (”den djupa sången”), den sorts flamenco då sångaren förväntas visa upp sin sårbarhet i närbild, än idag är oöverträffat.

På YouTube-filmen som jag länkar till nedan går en ung Camarón hem till sin mamma och jammar med henne och andra anhöriga. Vilket släktparty det blir…

>>>  Camarón hälsar på mamma

Mer om flamenco blir det i min kommande bok Mitt Andalusien som ges ut på Karavan förlag i april 2016.

Leave a Reply