Från att dansa på dyner till att vada i gyttja

posted in: Okategoriserade | 0

 

House of Amer

 

Retar du dig på personer som tycks ha levt under en sten de senaste 25 åren? Då borde du möta Amer. Han har levt i ett rör ute i öknen de senaste 25 åren och har full koll.

Förra veckan befann jag mig i Tunisien och arbetade på ett dokumentärfilms-projekt tillsammans med filmaren Per Wickander. Filmen kommer till stor del handla om Amer, en fascinerande man som för trettio år sedan skötte om sina kameler i öknen utanför Nefta i södra Tunisien. Då kom ett amerikanskt filmteam dit under ledning av regissören George Lucas. De skulle spela in en science-fiction-film kallad Star Wars och behövde Amers hjälp. Under 150 dagar byggde man upp en hel by som skulle föreställa en plats på ökenplaneten Tatooine och spelade in scener till vad som skulle bli en av filmhistoriens största succéer.

Efter att amerikanarna lämnat platsen stod Star Wars-village och sakta förföll. Byn hade en enda invånare – Amer, som åtog sig uppdraget att vakta byn och ta emot de fåtaliga turister som besökte den. Amer har familj och åtta barn i Nefta. Ändå kan han gå de nära tre milen genom öknen varje dag. I perioder upp till tre månader bor han i byn. Han sover då i ett av de stora metallrör som var en del av rymdskeppen i Star Wars.

 

Amer1

 

Alla i vårt lilla filmteam på fyra personer blev imponerade av Amer, av hans humor, livsglädje och värme. Ett av inspelningarnas stående problem var hur vi skulle få Amer att sluta sjunga. För sjunga är något Amer mer än gärna gör, mycket och länge. Vid ett par tillfällen blev jag rörd av att Amer omtänksamt frågade efter mig, om jag var med i sällskapet. Han ser ser nämligen mycket dåligt, hans syn har blivit förstörd av sandkornen som ökenvinden bär med sig.

 

Deena Abdelwahed

Den andra av filmens huvudpersoner är den unga kvinnliga DJ:n Deena Abdelwahed, som besöker Star Wars-byn under electronica-musik-festivalen Les Dunes och då möter Amer. Att Deena just nu jobbar med att göra musik till Amers sång som hon spelade in under deras möte, var inget vi hade räknat med och något som förhoppningsvis kommer att ge filmen ytterligare en dimension.

I övrigt kan man säga att filminspelningarna beledsagades av en typisk mix av tur och otur. På tur-sidan finns givetvis att både Amer och Deena som vi aldrig träffat förut var två så fina och karaktärsfulla personer. På otur-sidan finns till exempel den kombinerade regn- och sandstorm som ganska totalt förstörde årets Les Dunes-festival. Lokalboende sa att det aldrig regnat så mycket i området. Vi hade räknat med dans på dyner i solnedgång. Vad vi främst fick var scener där människor vadade i gyttja och försökta tränga sig in i de få tält som gav skydd åt det monsunliknande och iskalla regnet.

Tack och lov var det uppehåll under Deena Abdelwaheds spelning och jag tror att vi får ihop bilder som håller i alla fall. Självklart kommer jag här trumpeta ut när filmen ska visas.

 

 

 

Leave a Reply