Dubbeltrubbel på Kuba

posted in: Okategoriserade | 0

aaaDSC_5534

 

Jorge & Jorge. Så hette de inte, de buttra tvillingarna jag träffade i staden Trinidad på Kuba. De sa aldrig vad de hette. Jorge & Jorge är bara mitt eget namn på dem. De lät mig ta ett snabbt foto på dem tillsammans.

Ett par timmar senare träffar jag den ena Jorge i en annan del av stan. Att stöta på varandra av en slump är inte så konstigt i en stad som Trinidad. Världsarvet Trinidad med sin berömda kolonialarkitektur är mycket mindre än man föreställer sig, en småstad på blott 50 000 invånare.

– Var är din bror? frågar jag.

– Han fixar sina affärer.

– Ok, bra. Och vad gör du?

– Jag… fixar mina affärer.

Att jag frågade lite för mycket saker på lite för dålig spanska var det outtalade men klara budskapet.

Jag går vidare, förbi Santisima-katedralen och alla dessa otroligt ståtliga palats och herrskapshus som liknar filmkulisser. Trinidad sägs vara den mest välbevarade spanska staden i hela Amerika.

Såsmåningom hamnar jag på en bar där ett salsaband spelar och där jag fascinerad följer samspelet mellan de kubanska musikerna och den grupp kinesiska turister som utklädda till kubaner entusiastiskt dansar salsa  med filmande iphones i händerna.

När Guantanamera spelas i repris tröttnar jag. Jag går samma väg tillbaka och släntrar uppför det backiga kyrkotorget Plaza Mayor. Bakom hörnet stöter jag på Jorge igen, sittande på en bänk bara ett kvarter från där jag såg honom sist. Eftersom jag inte vet vad jag ska säga försöker jag skämta lite.

– Hur går affärerna?

Jorge tittar upp och ger mig ett brett och lite förvånat leende.

– Vilka affärer?

 

DSC_5636

Leave a Reply