Jag flyr in mellan de rosa benen

posted in: Okategoriserade | 1

Kud Jud 3

När såg jag sist bra gatuteater i Sverige? Det minns jag inte. Givetvis kommer jag ihåg Jordcirkus, den troligtvis bästa gatuteatergrupp vårt land haft. Men då talar vi tidigt 80-tal.

Det förefaller som om vi i Sverige numera nästintill utrotat gatuteatern. Är den ens tillåten idag? Kanske har vi inte längre tid eller intresse av att låta oss överraskas av oförutsägbara skeenden i det offentliga rummet. Kanske bidrar detaljhandelns krav på ostörd shoppingglädje i samma rum. Eller så är gatuteatern med sin ofrånkomliga gratis-för-åskådarna-princip något som passar ovanligt illa in i rådande kulturklimat där kulturupplevelsen helst bör kosta dyra pengar. Oavsett orsaker är det lättare att se havsörnar än svensk gatuteater idag.

Annorlunda i Polen. På gatuteater-festivalen 27Ulica i Krakow kommer jag ihåg vad som jag tyckte så mycket om med Jordcirkus. Frånvaron av den röda tråden mellan Konsten och betraktarna, det direkta samspelet mellan aktörer och publiken, vars förutbestämda roller i bästa fall tenderar att upplösas.

En av höjdpunkterna på 27Ulica var gruppen Kud Ljud från Slovenien med sin omtumlande, störande och roliga föreställning The Invasion. Handlingen är enkel: sex knallrosa varelser från yttre rymden anfaller stora torget Rynek Glowny och undersöker människorna där med rymdvarelsers fulla nyfikenhet. De luktar och smakar på oss och de tycker om oss. Gruppen färgar av sig på publiken, bokstavligt talat, innan de till sist kapar en bil och försvinner därifrån.

 

kud Ljud 1

Jag blir lite kär i den sälliknade varelsen som rullar runt på marken och nafsar människor i vaderna. Och i det ständigt frustande skäggmonstret med puckelrygg och styltor både på armar och ben. Vid ett tillfälle tornar han upp sig rakt ovanför mig. Jag flyr in mellan de rosa benen och ut på andra sidan.

Kud Ljud 2

Publikintresset på 27Ulica är stort och något av en folkfest. Alina Feldman, konstnärlig ledare för Kud Ljud säger till mig:

– I östeuropa har vi andra traditioner för gatuteater, intresset finns redan från början.

Andra bra och mycket populära föreställningar var Ondadurto Teatros moderna saga C’era una volta samt The dance of Death av spanska Efimer, där man kör runt torget med ett fem meter högt dansande skelett till välgjord egen musik som framförs live medan man också rattar skelettets rörelser.

Kud Ljud har förresten uppträtt med The Invasion på Malmöfestivalen 2011. Så helt förbjuden är inte gatuteatern i Sverige.

www.27ulica.pl

Kud Ljud 4    Dance of Death

 

 

 

One Response

  1. I conceive this website has got very fantastic indited written content articles.

Leave a Reply