New historical centre

posted in: Okategoriserade | 1

DSC_8238

Bolmande vedrök från enkla gatukök. Grå stenhus med uppåtkrökta tak. Ett stilla kvällsmummel vid låga bord ute på gatan. I  Xi’an, Kinas huvudstad under ett årtusende, finns en stadsdel nära södra stadsporten där tiden tycks ha stått stilla. Där nästan ingenting hindrar oss från att uppleva hur en gatuscen i det historiska Kina kan ha sett ut.

En fransk journalistkollega som går bredvid mig på gatan skrattar när han hör mina funderingar. Ingen bor i de här husen, säger han. De byggdes för tio år sedan. Han berättar att så gott som all historisk bebyggelse i Xi’an revs efter revolutionen och att myndigheterna först på senare tid börjat tycka att det skulle passa med en historisk stadskärna i staden. Det vore inte minst bra för turismen. Så då byggde man en. Den blev väldigt trovärdig med många fint utförda detaljer, som slitna skyltar och grästuvor bland takpannorna. A new historical centre.

Jag ser med förnyad blick på människorna som steker kött över de små vedeldade grillarna. Är alla här på gatan anställda för att göra saker som ser gamla ut? Är de som personalen på Skansen? Går de hem till sina splitternya gigantiska förorter när de grillat klart? I Kina, ett land besatt av tanken på det moderna, är det inte lätt att veta.

One Response

Leave a Reply